Events

KUNSTFIETSTOCHT - Chantal van Lieshout i.s.m. Joke Beltman

30.06.2022

KUNSTFIETSTOCHT - Chantal van Lieshout i.s.m. Joke Beltman

‘Wolk, mier, vlieg, lantaarnpaal, kiezelsteen, mestkever’

Sommige dingen lijken niets met elkaar te maken te hebben maar toch bevinden zij zich in hetzelfde stukje werkelijkheid. Verwonderd en verbaasd door de grootste en de kleinste dingen verzamelt kunstenaar Chantal van Lieshout hen om ze vervolgens - verbonden aan persoonlijke verhalen en nostalgische herinneringen - uit te werken in sculpturen en installaties. Gek genoeg lijken de dingen die afstoten soms juist aan te trekken. Zo zie je in het werk van Van Lieshout een grote fascinatie terugkomen voor insecten, allergieën, horror, fetisj en de waanzin van wat op de wereld gebeurt, zoals avondklokrellen en minderjarige drillrappers die elkaar neersteken met messen. Al spelende worden ernstige zaken bestreden met humor, bijvoorbeeld bij het werk ‘Hou je bek en prik me’, dat de tekst is op een grote keramische geel/ blauw gekleurde Corona fles. 

In de zonnige zomermaanden van 2022 gaat Van Lieshout een fietstocht maken langs verschillende kunstinstellingen in Nederland. Iedere week zal bestaan uit één fietsdag om vervolgens de rest van de week, samen met een kunstenaar of collectief uit de desbetreffende stad, aan een expositie te werken en deze tentoon te stellen. De kunstfietstocht gaat de laatste week van juni  van start bij P–OST in het Spijkerkwartier in Arnhem waarbij Van Lieshout een samenwerking aangaat met kunstenaar en grafisch ontwerper Joke Beltman. Het resultaat hiervan is te zien in de tentoonstelling PARK-WALK.

De verschillende kunstwerken die uit deze samenwerking ontstaan vormen een grote installatie, opgebouwd uit ruimtelijk en kinetisch werk, met wind, geluid en kleine video’s. Een tentoonstelling die de ervaringen van een wandeling door een park - al kijkend en mijmerend tot nieuwe ideeën komen - en de speelsheid en turbulentie van een cakewalk op de kermis combineert: een speels en organisch geheel met onverwachte ervaringen.

De expositie PARK-WALK bij P–OST Arnhem wordt geopend op 30 juni van 20.00 tot 23.00u en is daarna nog te zien op 1,2 en 3 juli van 12.00 tot 17.00u.

De tweede fietsstop is bij Casco in Utrecht, waarbij Van Lieshout een samenwerking aangaat met het Travelling Farm Museum. 

Volg de fietstocht via: https://www.chantalvanlieshout.com/ en op Instagram https://www.instagram.com/chantal.van.lieshout/