Exposities
Symbiosis Series #2

Met de Symbiosis Series, gecureerd door Fenne Saedt, biedt POST kunstenaars ruimte, middelen en ondersteuning om te experimenteren en nieuw werk te maken. De kunstenaars worden op verschillende manieren gestimuleerd om met elkaar te interacteren, vergelijkbaar met het natuurlijke proces van symbiose. Het gaat om een interactie waarbij uitwisseling en samenwerking mogelijk zijn en waarbij de individuele praktijken worden hervormd. De geselecteerde kunstenaars verschillen soms wat betreft het gebruikte medium of conceptuele uitgangspunten, waardoor de tentoonstelling meer een visuele dialoog oplevert. Andere keren zijn hun praktijken meer op elkaar afgestemd, waardoor de tentoonstelling zelf één geheel zou kunnen worden.
Het staat de kunstenaars vrij om te experimenteren, onderzoek te doen en hun modus operandi te veranderen. Het is een gezamenlijk proces waar kunstenaars die elkaar voorheen niet kenden ideeën of werkmethoden met elkaar uitwisselen en de krachten bundelen. De tentoonstellingen binnen deze reeks leiden vaak tot levendige, wilde, grootschalige werken die sprankelen van energie.
De tweede editie vindt plaats in Nijmegen met Marije Gertenbach en Josse Pyl, van 18 september tot en met 24 oktober 2021.
Deelnemende kunstenaars
Josse Pyl
Josse Pyl (1991) onderzoekt de productie van taal, en hoe dit onze interpretatie en communicatie met anderen vormt en beïnvloedt. Terwijl hij zoekt naar een fysieke achtergrond voor ideeën, bestudeert hij de hiërarchieën tussen de instrumenten van spraak, communicatie, het lichaam, en het nemen van beslissingen: Hoe woorden en teksten zich door menselijke en andere lichamen bewegen, hoe taal en spraak worden gevormd en uiteenvallen in een metabolisme dat lijkt op de spijsvertering. De kunstenaar probeert dit verstrengelde systeem te begrijpen zonder hiërarchie, door middel van objecten, organen en omgevingen waar woorden worden gevormd, waar ze bewegen en waar ze verloren gaan. Alle onderdelen van Pyls werk zijn doordrongen van betekenissen: vormen, motieven, materialen, details, composities, technieken, titels. Alles heeft een inhoud die niet losgekoppeld kan worden van de vorm.
Pyl studeerde aan het KASK, Gent en studeerde in 2016 af aan de Werkplaats Typografie, Arnhem. Hij was artist-in-residence aan de Rijksakademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam. Recente solotentoonstellingen vonden plaats bij PLATO, Ostrava (Tsjechië), 019 (Gent), Annet Gelink Gallery, (Amsterdam) en De Brakke Grond, en nam deel aan groepstentoonstellingen waaronder de Ljubljana Biënnale, The Tallinn Art Hall, NEST (Den Haag), DASH Gallery, Biënnale van België (Gent), en Art Rotterdam.
Marije Gertenbach
Wat is er nog over van een plek, wat is de historie van een beeld en in welke context begeeft het zich nu? De echo van een idee en de vergankelijkheid van een beeld maken dat Marije Gertenbach (1990) zich interesseert voor oude schilderingen, gebouwen en ruimtes en de manier waarop deze geconserveerd en vertaald worden naar het nu.
Gertenbach onderzocht tijdens haar studie aan de Rijksakademie hoe beschadigingen van fresco's door de tijd heen, de eigenschappen van de architectonische ruimte hebben veranderd: "De tijdelijkheid en de veranderingen van de ruimte staan gelijk aan die van onszelf. Ze doen denken aan de eenmaligheid van het leven, aan onze sterfelijkheid. Het nu, het tijdelijke en de herinnering."
Marije Gertenbach (1990, Beverwijk, NL) woont en werkt in Amsterdam. Ze studeerde van 2008-2012 aan de Academie voor Beeldende Vorming en was in 2015 en 2016 resident aan de Rijksakademie Amsterdam. Daarnaast deed ze diverse projecten in Vilnius (Litouwen), Xiamen (China) en Parijs (Frankrijk). Marije wordt vertegenwoordigd door galerie dudokdegroot uit Amsterdam.