Events

ECHO // Caucasian History Lesson

08.09.2022

20.00 - 22.30,
Driekoningenstraat 16, Arnhem
Voertaal: Nederlands
Entree: €2,50 excl. servicekosten, incl. één consumptie
Koop je ticket hier

Op donderdag 8 september organiseert Platform P-OST een verdiepende avond met de naam ECHO. Tijdens deze avond schijnen mensen uit verschillende werkvelden hun licht op het thema van de tentoonstelling Caucasian History Lesson: de manieren waarop geschiedenis wordt onderwezen op scholen. Welke verhalen worden er verteld, naast elkaar geplaatst en weggelaten?

De sprekers van dit programma zullen allemaal twintig minuten hun gedachten over dit vraagstuk delen, en daarmee een mozaïek aan perspectieven aanreiken. De sprekers voor deze editie zijn Richard Kofi, Veronika Vygon en Dr. Lorena De Vita.

 

Richard Kofi houdt zich als interdisciplinaire kunstenaar bezig met beladen en onafgeronde geschiedenissen, dekolonisatie en samenwerkingen met gemeenschappen. Na een bachelor Arts and Culture Studies en een master American Studies heeft hij gewerkt voor het Afrika- en Tropenmuseum en museum Volkenkunde. Nu werkt hij als freelance curator en hoofd programmeur bij Bijlmerparktheater. Met de podcast Project Wiaspora bespreekt hij de lokale impact van kunst, cultuur en activisme. In zijn kunstpraktijk verbindt hij verleden, heden en toekomst, en kaart hij maatschappelijke problemen aan. Tijdens de ECHO zal hij vanuit zijn perspectief een licht schijnen op een ‘transhistorische benadering’ en hoe je verschillende verhalen, die zich in de geschiedenis afspelen, kan blootleggen. Hoe zijn verleden en heden met elkaar verbonden? Wat is de maatschappelijke impact van deze fusie van kunst en activisme?

Veronika Vygon is medeoprichter van Stichting Zetje In, dat ooit is begonnen als petitie om racisme bespreekbaar te maken binnen elk vak op school, omdat het doorwerkt in alle facetten van het leven. Via de stichting wordt nu antiracistisch en inclusief educatief materiaal ontwikkeld voor scholen. Naast studeren, houdt Veronika zich bezig met kunst en activisme. Zo heeft ze gewerkt voor een Russisch YouTube-kanaal waarin politieke en sociale issues via interviews besproken worden. Tijdens ECHO zal zij parallellen trekken en meer vertellen over kritische gesprekken over canon, geschiedenis en educatie. Ook het belang van diversiteit aan perspectieven en verhalen binnen de geschiedenis en hoe dat ons nu beïnvloedt, zal niet onbesproken blijven. 

Job Brunner is afgestudeerd in Geschiedenis (BA) en History of International Relations (MA). Zijn expertise betreft geschiedenis, geopolitiek en internationale betrekkingen. Tijdens ECHO zal hij een bijdrage doen vanuit deze kennis over parallelle geschiedenissen. Framing en identiteitsvorming zijn een paar van de paradigma's binnen 'Caucasian History Lesson' die Job zal bespreken.