Events

ECHO // Fragments from Shallow Lake

08.12.2022

20.00 - 22.30
Van Oldenbarneveltstraat 63A, Nijmegen
Voertaal: Nederlands
Entree: €2,50 excl. servicekosten, incl. één consumptie
Koop je ticket hier

Op donderdagavond 8 december organiseert P-OST een verdiepende avond met de naam ECHO. Tijdens deze avond schijnen mensen uit verschillende werkvelden hun licht op het thema van de tentoonstelling Fragments from Shallow Lake: Nieuwe natuur die wordt gecreëerd met verontreinigd grond.

De sprekers van dit programma zullen allemaal twintig minuten hun gedachten over dit onderwerp delen, en daarmee een mozaïek aan perspectieven aanreiken. De sprekers van deze avond zijn Wouter Engelbart van Platform DIS, ontwerper Billie van Katwijk en milieuwetenschapper Daniil Scheifes.

Wouter Engelbart is oprichter van Platform DIS dat via beeldende kunstpraktijken ecologische vraagstukken verkent. Platform DIS brengt kunstenaars en wetenschappers bijeen, die gedurende enkele jaren concepten en materialen uitwisselen over een ecologisch aandachtsgebied, zoals wieren of bodemleven. Meerstemmig sociaal-artistiek onderzoek vormt de kern van dit proces dat leidt tot het delen en publiek maken van ‘cadeaus van twijfel’. Via artistieke events worden nieuw verworven inzichten in velerlei vormen en op diverse locaties gedeeld. 

Wouter heeft een achtergrond in beeldende kunst (BFA), sociaal-artistieke projecten en educatie (MEd). Hij werkte onder meer als opleidingshoofd voor ArtEZ Hogeschool voor de kunsten en voor Drawing Centre Diepenheim. Momenteel werkt hij als artistieke infrastructeur in opdracht en specifiek voor stichting Platform DIS aan samenwerkingsprojecten met o.m. de Radboud Honours Academy, regeneratieve boerderij Bodemzicht en De Weekendschool.

Ontwerper Billie van Katwijk is gefascineerd door de natuur: uit natuurlijke kringlopen ontstaan allerlei materialen. Sommige worden gekoesterd, terwijl andere ongezien of ondergewaardeerd blijven. Van Katwijk ontrafelt de schoonheid van deze materialen. Slachtafval wordt luxe leer. Een residu uit het riool laat verborgen kleuren zien wanneer het wordt verwerkt in een glazuur. Crematie-as wordt getransformeerd tot delicaat porselein. Én: zo maakte ze van Nijmeegse rivierklei een amfoor die de ruwe klei kon bewaren. Billie gelooft in het tonen van tegenstellingen en taboes, maar oordeelt niet. Haar projecten verleiden mensen tot nadenken en dialoog. Tijdens ECHO vertelt ze over hoe we kunnen kijken naar en werken met afval.

Billie studeerde in 2017 af aan Design Academy Eindhoven en heeft sindsdien haar studio in Amsterdam. In 2022 behaalde ze haar master Artistic Research aan de Universiteit van Amsterdam. Naast haar ontwerppraktijk geeft ze les aan het Amsterdam Fashion Institute.

Daniil Scheifes is milieuwetenschapper en gastonderzoeker aan het Copernicus Instituut van de Universiteit Utrecht. Hij onderzoekt de impact van het menselijk handelen op de niet-menselijke omgeving, en hoe we de mens hierin moreel moeten begrijpen. Tijdens ECHO zal hij toelichten hoe de huidige stikstofproblematiek ecosystemen vervuilt, maar ook wat deze problematiek over ons begrip van vervuiling zegt.