Events

Echo // Someone Lives In This Body

02.06.2022

20.00 - 22.30 u

Driekoningenstraat 16, Arnhem

Voertaal: Nederlands

Sprekers: Karlijn Roex, Xan Koster en Madame X.

Entree: €2,50 exclusief servicekosten, inclusief één consumptie (en exclusief servicekosten)

Bestel je ticket: HIER

 

 

Op donderdagavond 2 juni organiseert Platform P-OST een verdiepende avond met de naam 'Echo.' Tijdens deze avond schijnen mensen uit verschillende werkvelden hun licht op het thema van de tentoonstelling Someone Lives in This Body: de denkbeeldige tweedeling tussen 'gezond' tegenover 'zwak' of ‘kwetsbaar.’ Dit roept oneindig veel vragen op, over machtsstructuren, normativiteit en inclusiviteit: Wanneer is iemand 'gezond'? Waar ligt de grens van wat gezond is en wie heeft de macht om dat te bepalen?

De sprekers van dit programma zullen allemaal twintig minuten hun gedachten over dit vraagstuk delen, en daarmee een mozaïek aan perspectieven aanreiken.


Karlijn Roex is socioloog en gepromoveerd aan het Max Planck Instituut. In juni treedt zij op met de professionele theatergroep Stormkamer. Daarnaast is ze schrijver, spreker en activist. Zelf belandde ze ooit als ‘verwarde’ in de politiecel. In haar boek ‘In verwarde staat’ stelt ze dat niet de samenleving tegen verwarde personen moet worden beschermd, maar verwarde personen tegen wat de staat als ‘normaal’ bestempelt. Tijdens Echo vertelt ze over het gevaar van de begrippen en stempels die we elkaar opplakken.

Xan Koster werkt bij Ieder(in) als projectleider van het project Niets Over Ons Zonder Ons (NOOZO). NOOZO werkt aan de implementatie van het VN-verdrag handicap in Nederland. Daarnaast schrijft Xan voor OneWorld over de discriminatie van mensen met een beperking. Onlangs maakte Koster samen met Eline Pollaert een podcast over het leven en werk van Frida Kahlo, vanuit het perspectief van hun eigen handicaps en die van hun gasten. Koster vertelt tijdens Echo over hoe een ontoegankelijke maatschappij mensen met een beperking gehandicapt maakt.

Mariëlle van Meel is kunstenaar en kapper, ook wel bekend als ‘Madame X’: de sfeervolste knipsalon in het Spijkerkwartier. In haar stoel ontmoet ze veel mensen met elk hun eigen verhaal. Tijdens de pandemie maakte ze een hoop mee: veel mensen voelen zich kwetsbaar en dit is lang niet altijd aan de buitenkant te zien. Zo heeft ze zelf een donorlever die binnenkort 30 jaar wordt. Dit viert ze binnenkort met haar kunstproject OVERLEVEN. Van Meel vertelt tijdens Echo over verborgen kwetsbaarheid en de kracht om die te tonen.

Xan Koster: https://www.instagram.com/xandrakoster/
Karlijn Roex: https://www.instagram.com/karlijnroex/
Madame X: https://www.instagram.com/madamex_kunst/