Events

Echo // Symbiosis Series

23.06.2022

20.00 - 22.00, P-OST Nijmegen

Voertaal: Nederlands
Entree: €2,50 exclusief servicekosten, inclusief één consumptie.
Koop je ticket hier

Op donderdagavond 23 juni organiseert Platform P-OST een verdiepende avond met de naam 'Echo.' Tijdens deze avond schijnen mensen uit verschillende werkvelden hun licht op het thema van de tentoonstelling Symbiosis Series: de relatie tussen mens en natuur. Hoe komt het dat we ‘de wildernis’ tegenwoordig romantiseren, terwijl we haar juist nu zoveel schade toebrengen? Bestaat er eigenlijk nog wel zoiets als ‘het wild’ in een tijd waar asfalt en beton al het groen overwoekeren? En welke rol bedelen we vrouwen van oudsher toe als het gaat om flora en fauna, en kunnen we daarin in de toekomst iets veranderen?

De sprekers van dit programma zullen allemaal twintig minuten hun gedachten over dit vraagstuk delen, en daarmee een mozaïek aan perspectieven aanreiken.

Norbert Peeters studeerde archeologie en filosofie aan de Universiteit Leiden. Hij werkt als botanisch filosoof en is zeer geïnteresseerd in de geschiedenis van tuinen. Onlangs verscheen zijn nieuwe publicatie 'Wildernis-vernis.' Voor dit boek struinde hij rond in het Vondelpark waar hij nadacht over stadswildernis tegenover natuurwildernis. Tijdens Echo vertelt hij over zijn bevindingen en betoogt hij dat hedendaagse  'wilde tuinen' helaas wat minder romantisch zijn dan we graag willen geloven. Wat hem betreft is er nog wel hoop. Er is nog steeds volop wildernis en daar kunnen we allemaal een steentje aan bijdragen.'


Joost Emmerik is tuin- en landschapsarchitect. Hij zoekt in zijn ontwerpen naar een serene eenvoud, heldere lijnen  en weelderige planten die door de tijd kunnen groeien. Naast ontwerpen maakte hij een persoonlijke Atlas van Tuinen die hij ooit heeft bezocht óf nog van plan is de bezoeken. Tijdens Echo vertelt Emmerik over de kracht en het belang van tuinen. Hij stelt dat de tuin een wereld in zichzelf is. Een domein dat gelijkwaardig is aan een huis. Wat gebeurt er wanneer we een tuin als een kamer zien die niet van de mensheid is, maar van de natuur zelf?

 

Jeroen Helmer is tekenaar, verteller en natuurontwikkelaar bij ARK Natuurontwikkeling in Nijmegen. ARK Natuurontwikkeling is een stichting die aandacht vraagt voor natuurlijke processen zoals de getijden, kringlopen en de manier waarop planten en dieren op elkaar inwerken. Helmer maakt prachtige leerzame schoolplaten, waarin hij beeldend verhalen vertelt over flora, fauna en de nieuwe wildernis. Hij laat daarbij niet alleen zien wat er al is, maar ook hoe het zou kunnen zijn. Tijdens Echo vertelt hij over hoe het spel van de natuur werkt en hoe wij ons halverwege de wedstrijd buiten spel hebben gezet, maar ook welke geweldige kansen er liggen