Events

ECHO // Symbiosis Series

18.05.2023

20.00 - 22.30
Van Oldenbarneveltstraat 63A, Nijmegen
Voertaal: Nederlands
Entree: €5.- excl. servicekosten, incl. één consumptie
Koop je ticket hier

 

Op donderdag 18 mei organiseert Platform POST een verdiepende avond met de naam ECHO. Tijdens deze avond schijnen mensen uit verschillende werkvelden hun licht op het thema van de tentoonstelling.
De sprekers van dit programma zullen allemaal twintig minuten hun gedachten  over dit vraagstuk delen, en daarmee een mozaïek aan perspectieven aanreiken. 

 

Oscar van Leest is multidisciplinair kunstenaar en zijn werk draait om geluid. In 2018 is hij afgestudeerd in Interaction Design (nu Design Art & Technology) aan Artez University of the Arts, Arnhem. In zijn praktijk verkent hij geluid als fenomeen maar ook de verhoudingen en relaties die we ertoe hebben door hoe we het ervaren, zowel op individueel als op collectief niveau. Met bestaande en zelfgebouwde tools verzamelt, bewerkt en genereert hij geluiden die worden verwerkt in installaties, performances en composities. In zijn werk wordt geluid zelf maar ook de constructies eromheen bevraagd, uitgebuit en/of verstoord. 
Het proces van verzamelen, bewerken en generen, zoals dat Tommy Smits en Ischa Kempka ook bezighoudt, verkennen we met Van Leest tijdens ECHO via het medium geluid!

Meer dan tien jaar werkte Marjolijn Kok als theoretisch archeoloog aan de Universiteit van Amsterdam. Omdat ze niet tevreden was met hoe het academische werk steeds beperkter werd, richtte zij zelf Bureau Archeologie en Toekomst op, dat focust op hedendaagse archeologie en kunst. Kok doet archeologisch onderzoek naar Molukse woonoorden. Zij is projectleider in het samenwerkend archeologisch project Wyldemerck, waar Molukse woonoorden in Friesland worden onderzocht. In 2022 won dit project de Grote Archeologie Prijs. Kok is naast archeoloog ook archivaris bij Kunstinstituut Melly én kunstenaar. In haar kunstenaarspraktijk houdt zij zich bezig met de aporetische manier van het herclaimen van historische restanten en deze omzetten naar contemporaine acties. Ze is de directeur van het Museum of Failure and Unloved Objects. Haar werk betreft langdurige projecten en events die zich focussen op de connecties tussen en de perceptie van mensen en hun materiële cultuur. Tijdens ECHO zal Kok de verhoudingen tussen archeologie, archivering en het kunstenaarschap belichten. Hoe kan je telkens met een andere blik en werkwijze onze omringende wereld benaderen, vastleggen en omvormen?

Gemma Venhuizen (1985) houdt van de natuur en is biologieredacteur en columnist bij NRC Handelsblad. Ze is ook host van de wekelijkse wetenschappelijke podcast Onbehaarde Apen en heeft verschillende non-fictieboeken voor volwassenen en kinderen geschreven. Deze maand is haar nieuwste boek ‘Hemelsleutel’ verschenen, een rijk geïllustreerd boek over een vijf eeuwen omspannende plantenboekenverzameling. 
Gemma heeft een achtergrond in de fysische geografie en werkte enkele jaren als reisgids in de poolgebieden. Tijdens ECHO hoor je meer over interessante onderzoeken die Gemma heeft gedaan, gelezen of meegemaakt die aansluiten bij de fantasie rondom geologie en archeologische vondsten of menselijke sporen die zijn verbeeld in Symbiosis Series. Laat je verrassen en het enthousiasme voor de natuur in de grootste - en kleinste - zin op je overslaan!

Voor de kunstenaars van Symbiosis Series is de podcast Onbehaarde Apen extra speciaal. Zo zegt Ischa Kempka:
“In mijn studio staat de Onbehaarde Apen podcast standaard aan. Zo kan iets uit de podcast ook wel eens een start zijn voor het maken van werk, of het creëren van een onderwerp. Toen Tommy en ik aan onze samenwerking voor Symbiosis Series begonnen, kwam Doggerland ter sprake. Toevallig had ik net de aflevering hierover geluisterd van Onbehaarde Apen. Het spreekt enorm tot ons beider verbeelding om te fantaseren over land dat ooit is geweest en over vondsten die we nu nog zouden kunnen doen als we op die plek - maar ook in de aarde in het algemeen - blijven zoeken. En volgens mij delen we die fascinatie met Gemma, als ik haar zo levendig en betrokken hoor vertellen over allerlei onderwerpen in de podcast, of stukken van haar lees in NRC.” 

Foto door Floris de Vries: ECHO Artificial Incantations16.03.2023