Events

ECHO // What Are Men to Rocks and Mountains?

06.10.2022

20.00 - 22.30
Van Oldenbarneveltstraat 63A, Nijmegen
Voertaal: Nederlands
Entree: €2,50 excl. servicekosten, incl. één consumptie
Koop je ticket hier

Op donderdagavond 6 oktober organiseert Platform P-OST een verdiepende avond met de naam ECHO. Tijdens deze avond schijnen mensen uit verschillende werkvelden hun licht op het thema van de tentoonstelling What Are Men to Rocks and Mountains?: het winnen van natuurlijke bronnen uit de aarde om als handelswaar te verkopen. In deze tentoonstelling gaat het niet over de economische en digitale groei die achter dit thema schuilgaan, maar is er aandacht voor spiritualiteit, magie en nieuwe perspectieven.

De sprekers van dit programma zullen allemaal twintig minuten hun gedachten over dit onderwerp delen, en daarmee een mozaïek aan perspectieven aanreiken. De sprekers:

Willemijn Kranendonk is schrijver, dichter en scenarist, voor zowel kinderen als voor volwassenen. In januari verscheen bij Uitgeverij Van Oorschot haar debuutroman 'De Geliefden' die lovend werd ontvangen in de pers en in juni verscheen haar eerste kinderboek 'Camping De Grote Walvis en de mysterieuze flessenpost'. Momenteel werkt ze aan meerdere graphic novels voor Uitgeverij Menlu, en is ze bezig met de master jeugdliteratuur aan Tilburg University. Voor haar thesis doet ze onderzoek naar heksen in jeugdliteratuur, antikapitalistische magie, en de macht die de gevestigde orde op lichamen kan uitoefenen. Ze maakt hiervoor gebruik van het boek Caliban and The Witch van Sylvia Federici. Tijdens Echo vertelt ze meer over haar onderzoek, over hoe magie en macht met elkaar verweven zijn en welke lessen we daaruit kunnen trekken.


Boris van Meurs is filosoof en promovendus wijsbegeerte aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Volgens hem dwingt het Antropoceen ons om anders te gaan denken over tijd en de plaats van de mens in de wereldgeschiedenis. In plaats van dat we naar de aarde kijken als een soort ‘podium’ van de mens, moeten we gaan beseffen dat de onze geschiedenis verweven is met die van de aarde. Van Meurs richt zijn blik daarbij niet alleen op het verleden, maar ook op de toekomst. De mens laat namelijk sporen na die nog miljoenen jaren nog zichtbaar zijn. Maar hoe kunnen we zulke grote tijdspannes overzien? Tijdens Echo vertelt hij hoe filosofie, geschiedkunde en geologie ons daarbij kunnen helpen.


Martine van Lubeek is net afgestudeerd in BEAR (Base for Experiment, Art and Research) aan ArtEZ, Arnhem. Een jaar lang onderzoek naar de Rijn heeft geleid tot 'Unfiltering Polyphony: Listening to Bodies of Water'. De Rijn is een van meest vervuilde rivieren ter wereld. Haar onderzoek is een zoektocht naar manieren van luisteren naar de rivier, dat heeft geleid tot een luisterlab met de uitkomsten van verschillende experimenten. Martines Artistic Research practice stoelt onder meer op denk-voelen met de aarde. Hoe gaan we uitbuitend extractivisme tegen? Tijdens ECHO vertelt ze meer over luisteren als tool voor het erkennen van verstrengelde levens en de bijbehorende verborgen materiële kennis.