Exposities

What Are Men to Rocks and Mountains?

Ingrid Burrington, Rocio Berenguer, Kordae Jatafa Henry, Melissa Schwarz, Louise Silfversparre, Marjolijn Dijkman, Nella Piatek
Curator: Lieke Wouters
09.07.2022 - 09.10.2022
Nijmegen
De fundamenten van onze digitale wereld zijn te vinden onder ons aardoppervlak. We ontginnen lithium in Chili voor onze accu’s, kobalt uit Congo voor magneten, terwijl silicium wordt gebruikt om computerchips te maken en we met Indonesisch tin onze apparaten sealen; met onze smartphone hebben we letterlijk de wereld in onze handen. Tegelijkertijd wordt de planeet door dit proces verstoord door grootschalige mijnbouw om mineralen te winnen, resulterend in onmenselijke werkomstandigheden, bergen van e-waste en ecologische verwoesting. In What Are Men to Rocks and Mountains? wordt geprobeerd grip te krijgen op de onzichtbare toeleveringsketens, militair gewin, politieke conflicten en ecologische verwoesting die onderdeel zijn van extractivisme; het winnen van natuurlijke hulpbronnen uit de aarde om als handelswaar te verkopen. In de tentoonstelling wordt verder gekeken dan de bloedige en destructieve geschiedenis van extractivisme. De kunstwerken tonen alternatieve perspectieven en speculeren over een betere relatie tussen de mens en diens omgeving.

Symbiosis Series #4

Justine Grillet & Thijs Jaeger
Curator: Fenne Saedt
08.10.2022 - 11.12.2022
Arnhem
Symbiosis Series is een tentoonstellingsformat waarin het de kunstenaars vrij staat om te experimenteren, onderzoeken, en hun manier van werken te doorbreken. De deelnemende kunstenaars worden op verschillende manieren gestimuleerd om met elkaar te interacteren, vergelijkbaar met het natuurlijke proces van symbiose. Het is een gezamenlijk proces waar kunstenaars die elkaar voorheen niet kenden ideeën of werkmethoden met elkaar uitwisselen en de krachten bundelen. De tentoonstellingen binnen deze reeks leiden vaak tot levendige, wilde, grootschalige werken die sprankelen van energie. De derde editie vindt plaats in Nijmegen met Marije Gertenbach en Josse Pyl.

Fragments from Shallow Lake

Jasper Coppes
Curator: Youri Appelo
29.10.2022 - 11.12.2022
Nijmegen
Wat zijn de ecologische gevolgen van het storten van verontreinigde grond in openbaar water? En kan toxiciteit leiden tot nieuwe natuur? In Fragments from Shallow Lake staan deze vragen centraal. In de solotentoonstelling van Jasper Coppes zijn fragmenten van zijn nieuwe film Shallow Lake te zien. De samenkomst van deze fragmenten biedt de bezoeker verschillende perspectieven die in de film aan bod komen, maar geven tegelijkertijd ook een inkijkje in het montageproces van de film. Shallow Lake is ontwikkeld in samenwerking met productiebureau VRIZA.