Exposities

Artificial Incantations

James Bridle, Wesley Goatley, Ginevra Petrozzi, Suzanne Treister
Curator: Lieke Wouters
Assistent curator: Ángel Azamar Garcia
28.01.2023 - 26.03.2023
Arnhem

Alchemistische rituelen en lijveloze stemmen, mystieke netwerken en duistere voorspellingen over de toekomst – in Artificial Incantations (kunstmatige bezweringen) wordt kunstmatige intelligentie bekeken vanuit de taal en esthetiek van het occulte om betekenis te kunnen geven aan de impact van deze ‘slimme’ technologieën zoals zelfrijdende auto’s, zelflerende algoritmes en smart voice assistants zoals Siri en Alexa.

Het occultisme, dat bol staat van magie en mystiek, lijkt lijnrecht tegenover kunstmatige intelligentie te staan. Als exacte wetenschap wordt deze namelijk vooral gezien als neutraal, met objectieve output en innovatieve werkwijzen.

Als we beter kijken, zien we dat beide gepaard gaan met een diep geloof in technologie, met soms suggestieve voorspellingen over de toekomst en een verwrongen kijk op realiteit en kennis. Bovendien lijkt eigenaarschap van deze kennis toebedeeld aan een kleine groep van ingewijden. In hoeverre geeft het occulte een kritische reflectie op het verregaande geloof in, en daarmee de inmenging van kunstmatige intelligentie in onze samenleving?