Exposities
The Feat

Mikhail Tolmachevs nieuwe bewerking van de meerkanaals video-installatie The Feat daagt de door de gelegitimeerde en door de staat gesanctioneerde vormen van geweld uit. Dit doet hij door de interregionale militaire geschiedenissen die in musea worden gepresenteerd aan de orde te stellen. In dit complexe werk bevraagt de kunstenaar de ambigue invloed van beeldende en talige verhalen over hedendaagse oorlogen op ons perspectief op een veiligere en redelijkere toekomst.
In zijn langdurige artistieke onderzoek richt Tolmachev zich op een oorlogsdiorama dat één van de hevigste militaire veldslagen tijdens de Tsjetsjeense oorlog (2002) uitbeeldt. Het wordt momenteel tentoongesteld in het Airborne Forces Museum in Ryazan, Rusland. Om de manipulatieve aard van de Russische imperiale en nationalistische geschiedschrijving te belichten, en om de wisselwerking tussen oorlogskunst en het maatschappelijk middenveld te onderzoeken, heeft de kunstenaar The Feat ontwikkeld. Daarin deconstrueert hij de creatie en presentatie van het diorama in het museum. Door gebruik te maken van documentaire beelden, archiefmateriaal, 3D-modellering en performance werpt de kunstenaar licht op de constructie van een militaire mythologie die leidt tot een politiek heden. Hij stelt vraagtekens bij begrippen als heldhaftigheid, toewijding en zelfopoffering die opzettelijk werden gebruikt in het diorama om de staatspropagandamachine van brandstof te voorzien. Dit ondanks het feit dat ze overduidelijk afwijken van het feitelijke bewijs. Het werk gaat ook in op urgente hedendaagse kwesties door de nadruk te leggen op de continuïteit tussen de Tsjetsjeense oorlog en de grootschalige oorlog in Oekraïne, die regionale spanningen aanwakkert en bijdraagt aan wereldwijde militarisering.
Extra info
Michail Tolmachev (1983, RU)
Mikhail Tolmachev is een beeldend kunstenaar die voornamelijk werkt met foto’s, bewegend beeld, geluidsinstallaties en publicaties. In zijn werk onthult hij machtsstructuren die verband houden met de productie van waarheid. Ook onderzoekt hij de rol van kunst als instrument dat de werkelijkheid ondermijnt en tegelijkertijd voor staatspropaganda wordt ingezet. Tolmachev neemt het geweld dat zichtbaarheid veroorzaakt onder de loep om de conventies van het toeschouwerschap te heroverwegen. In zijn projecten richt hij zich op materiële vormen die geschiedenissen weerspiegelen, zoals fragmenten, afdrukken, echo’s en andere vormen die ervaringen en gebeurtenissen oproepen. Hij combineert re- enactment, documentaire en essayistische vormen om de manieren bloot te leggen waarop fictie en de fysieke werkelijkheid naast elkaar bestaan. Hij heeft recent zijn werk getoond bij Düsseldorf Photo+ (2022), Luleå Biënnale (2022), Festival Printemps De Septembre (Toulouse, 2021), Museum of Modern Art (Moskou, 2020), zevende Moscow Biennial for Contemporary Art (2017), Kyiv Biennial (2015) en Badischer Kunstverein (Karlsruhe, 2015).
Anna Bitkina (1977, RU)
Anna Bitkina is curator van hedendaagse beeldende kunst, performatieve en educatieve projecten en medeoprichter van het vrouwelijke en nomadische curatorencollectief TOK. In haar langdurige en transdisciplinaire projecten streeft Anna naar een kritische analyse van de hedendaagse realiteit. Ze richt zich daarbij op de implicaties van dominante ideologieën en onderdrukkende machten. Ze bestudeert complexe sociaal-politieke omgevingen, stedelijke en industriële gebieden, getraumatiseerde gemeenschappen, onopgeloste historische gebeurtenissen en natuurrampen. Haar recente soloprojecten omvatten het openbare kunstwerk Echoes of The Sea van Nabil Ali (in samenwerking met Kunstkamera en Sevcable Port, Sint-Petersburg, 2022), de solotentoonstelling Nucleus of Capital van Nina Støttrup Larsen (POST, Nijmegen, 2021), het performatieve project Debates of Division van Gluklya (2014 - 2019, verschillende locaties in Europa en de Verenigde Staten) en het openbare kunstproject Critical Mass (2011-2021, Sint-Petersburg, diverse locaties). Ze was co-curator van de zesde Tallinn Photomonth Biennale en de hoofdtentoonstelling Intensive Places (2021), van Get Real! (Gallery Luda, Sint-Petersburg, 2021 en Het Nieuwe Instituut, Rotterdam, 2022), en van Voicing the Silence (Moskou, CCI Fabrika, 2021, winnaar apexart international open call). Momenteel is ze co-curator van het reizende tentoonstellingsproject The New Subject. Mutation Rights and Conditions of Living Bodies (2023-2025) en Colonial Endurance (Het Nieuwe Instituut, Rotterdam, 2023). Ook is ze extern curator bij Paleis Het Loo in Apeldoorn.