Arnhem
Plague
POST is vereerd om als eerste het werk Plague van Puck Verkade in Nederland te mogen presenteren. In de artistieke praktijk van Verkade staan bewegend beeld, installaties en tekeningen centraal. Met humor en een uitgesproken voorliefde voor het absurde vertelt ze via haar video's en tekeningen verhalen vanuit unheimliche perspectieven waarin archetypische personages worden ingezet om op openhartige wijze de tegenstrijdigheden in het menselijk gedrag bloot te leggen. Puck Verkade exposeerde eerder bij POST in de tentoonstelling On the Line of the Equator in 2019.
Plague is een multimedia-installatie met als kern een éénkanaalsvideo, omringd door sculpturen en schilderijen. De video wordt verteld vanuit het perspectief van een gefrustreerde huisvlieg die fantaseert over de uitroeiing van de mensheid. Gevangen in een koortsdroom van huiselijkheid, ontvouwen allerlei absurdistische parallellen tussen ecologische en psychologische ondergang/inzinking wanneer Housefly Housewife ontmoet.
Een belangrijke inspiratiebron van Verkade bij het werken aan Plague was het concept van ‘solastalgia’; een sociologische term die is bedacht door milieufilosoof Glenn Albrecht. Het beschrijft een vorm van mentale of existentiële onrust die wordt veroorzaakt door klimaatcrisis en de veranderingen die dit teweegbrengt in onze gedeelde habitat. In Plague ontvouwt solastalgia zich op verschillende niveaus, waarbij de aarde, het huis en de persoonlijke psyche worden vergeleken als onderling verbonden leefgebieden waar lijden centraal staat. Door de aarde te beschadigen, beschadigen we onszelf, en dus is er naast de huidige dramatische ecologische ondergang ook een dreigende collectieve psychologische inzinking. Meestal wordt de huisvlieg beschouwd als ongedierte, als een invasieve soort die onze huizen teistert, maar vergeleken met de melodramatische huisvrouw, is de huisvlieg hier echter zeer uitgesproken. Verkade wilde het verhaal vertellen vanuit het perspectief van de huisvlieg, als boodschapper tussen binnen- en buitenwereld, die de grenzen van de psyche van de huisvrouw doorbreekt.
Plague werd mede in opdracht van DordtYart / Mondriaan Fonds gemaakt en is aangekocht door de Zabludowicz Collection. Het is in beheer van de Fondazione Sandretto Re Rebaudengo, Servais Family Collection, EKARD collectie en Blue Knowledge Art Collection. Puck Verkade wordt gerepresenteerd door galerie Dürst Britt & Mayhew uit Den Haag.