Over
POST is al bijna 30 jaar dé plek in Gelderland om in aanraking te komen met actuele en kritische kunst. Opgericht in de universiteitsstad Nijmegen en sinds 2019 verbonden aan de kunstacademiestad Arnhem functioneert POST als een interlokaal platform waar theorie en praktijk samenkomen. POST ontwikkelt tentoonstellingen en activiteiten vanuit urgente verhalen en actuele maatschappelijke thema’s waar engagement, experiment en uitwisseling centraal staan. POST verbindt en stimuleert de ontwikkeling van opkomende en gevestigde kunstenaars, curatoren en schrijvers. POST is zo een springplank in de regio en landingsbasis voor kunstenaars buiten de regio, zowel nationaal als internationaal.
Vanuit ons eigen engagement, onze eigen emancipatoire geschiedenis en de links en progressief georiënteerde steden die onze thuisbasis zijn, programmeren wij kunst die ons meer leert over de actuele vraagstukken. POST presenteert kunst die reageert op globale machtsverhoudingen op sociaal, politiek, ecologisch en technologisch vlak. Kunstwerken die vanuit onderzoek, experiment en innovatieve presentaties het publiek pluriforme, verrassende en radicale perspectieven laten zien. Door te reflecteren op het verleden, vragen te stellen over het heden en radicale vooruitzichten te presenteren, stimuleren wij een uiteenlopend publiek om een eigen visie te formuleren, kritisch na te denken en met een nieuwe blik naar de samenleving te kijken.
POST refereert aan het voorzetsel ‘post-’ als positie van waar wij uit opereren; een tussenperiode waarin het verleden nog niet volledig is losgelaten en de toekomst langzaam doorsijpelt in het heden. Zo blijft het activistische gedachtegoed waaruit POST voortkomt de kern van wie wij zijn. Als samenleving worden wij momenteel geconfronteerd met verschillende crises en uitdagingen, zoals de polarisatie die omslaat in racisme en geweld, de ecologische crisis, de vele militaire conflicten, de dreiging van AI of de steeds groter wordende ongelijkheid in de samenleving. We voelen als platform de noodzaak om deze onderwerpen bespreekbaar te maken en een podium te bieden, en werken daarom met maatschappelijk betrokken kunstenaars. Vanuit onze activistische geschiedenis met wortels in de kraakscene ontstaat een vanzelfsprekende wil en urgentie om niet aan de zijlijn te staan, en op een hoopvolle manier vooruit te gaan. Wij positioneren de maatschappijkritische en soms dystopische onderwerpen in ons programma zo veel mogelijk in een hoopvolle context, omdat hoop activeert.