POST


20.00 - 22.30
Driekoningenstraat 16, Arnhem
Voertaal: Engels
Entree: €2,50 excl. servicekosten, incl. één consumptie
Dit event is uitverkocht.
Op donderdagavond 16 maart organiseert POST een verdiepende avond met de naam ECHO. Tijdens deze avond schijnen mensen uit verschillende werkvelden hun licht op het thema van de tentoonstelling Artificial Incantations: Artificial intelligence, occultisme en hoe we kritisch kunnen kijken naar de digitale technologieën die zoveel invloed uitoefenen op ons dagelijks leven.
Oumaima Hajri, Matthew Mullane en kunstenaar Ginevra Petrozzi zullen twintig minuten hun gedachten over dit vraagstuk delen, en daarmee een mozaïek aan perspectieven aanreiken.
Oumaima Hajri is een interdisciplinaire Marokkaans-Nederlandse docent-onderzoeker aan de Hogeschool Rotterdam. Haar missie is om AI te dekoloniseren, demystificeren en deconstrueren. Ze wil ervoor zorgen dat nieuwe technologieën worden ontwikkeld op manieren die gunstig zijn voor iedereen. Hoe? Door de ethische en maatschappelijke impact ervan te onderzoeken. Hajri heeft een BSc Politicologie (Vrije Universiteit Amsterdam), een MSc Data Science and Society (Tilburg University) en is momenteel bezig met de MSt AI Ethics and Society (University of Cambridge). Tijdens ECHO zal ze het hebben over hoe AI-technologieën vanuit een ethisch-verantwoorde perspectief moeten worden onderzocht om hun negatieve gevolgen voor de samenleving, met name kwetsbare minderheden, te voorkomen of te stoppen.
Matthew Mullane is universitair docent architectuurgeschiedenis en -theorie aan de Radboud Universiteit. Hij promoveerde aan Princeton University. Hij heeft gepubliceerd over de esthetische en ethische dimensies van hedendaagse digitale technologieën die van invloed zijn op architectuur, waaronder sociale media, blockchain en kunstmatige intelligentie. Tijdens ECHO zal hij vertellen over ‘algoritmisch revivalisme’. Intrigerend, toch? Mullane bedacht deze term om te beschrijven hoe generatieve AI-systemen gebonden zijn aan 'revivalistische' logica’s die hun oorsprong vinden in negentiende-eeuwse manieren om de wereld te categoriseren en te begrijpen. Tegenwoordig kunnen deze logica’s worden gebruikt om ‘contrafeitelijk’; bewijs te creëren over werelden die nog niet bestaan.
Ginevra Petrozzi is een interdisciplinaire ontwerper en kunstenaar die de mogelijkheden van mystiek en het occulte onderzoekt binnen het domein van de hedendaagse technopolitiek. In deze context heeft ze zich als digitale heks gepresenteerd en nam ze de archetypische rol van de tovenares als genezer en als politieke rebel aan. Tijdens ECHO neemt ze het publiek mee langs rituelen, beelden en ideeën uit haar creatieve productie. Wees erop voorbereid dat Ginevra nieuwe wegen bewandelt om onze relatie met nieuwe technologieën in het tijdperk van surveillancekapitalisme te heroverwegen.
Foto ECHO Symbiosis Series 10 november 22