POST
20:00 - 22:00
Driekoningenstraat 16, Arnhem
Voertaal: Engels
Entree: €5.- excl. servicekosten, incl. één consumptie
Koop je ticket hier
Op donderdag 7 december organiseert POST de verdiepende avond ECHO. Tijdens deze terugkerende avond schijnen mensen uit verschillende werkvelden hun licht op het thema van de tentoonstelling. In Symbiosis Series met Irene de Boer & Marina Sulima ligt de focus op wat we van de aarde (ont)nemen, wat we toevoegen en wat er met haar gebeurt als er zelf niet meer zijn. Irene de Boer en Marina Sulima bevragen in hun kunstpraktijk hoe we met de aarde omgaan, wat we bij haar achterlaten. Want de mens mag dan vergankelijk zijn, de chemische stoffen die we produceren zijn dat allerminst.
Marina Sulima, Karolien van Teijlingen en Marjolein Pijnappels zullen ieder twintig minuten hun gedachten over de onderwerpen van de tentoonstelling delen, en daarmee een mozaïek aan perspectieven aanreiken.
Marina Sulima
Marina Sulima gebruikt illustratie, animatie, textiel, beeldhouwkunst en film om verhalen op te vertellen over werelden die ontspoord lijken te zijn. Dat vertaalt zich in geanimeerde narratieven met absurde logica waarin feit en fictie elkaar afwisselen. Hiervoor laat ze zich inspireren door speculatieve kaarten, gevonden handleidingen of encyclopedieën maar ook door schijnbaar onbeduidende dingen als garnalen-oren, gedolven stenen of tomaten. Ze gebruikt deze alledaagse of juist vervreemdende objecten om de landschappen van een geglobaliseerde en ecologisch beschadigde wereld te verkennen.
Sulima groeide op in Moldavië en woont en werkt momenteel in Groningen. In 2020 behaalde ze haar bachelor illustratie aan Academie Minerva Groningen. Naast haar kunstpraktijk tuiniert ze, verzamelt ze zaden en geeft ze kunst workshops aan kinderen. Sinds 2020 werkt ze aan een essay-film over tomaten en verschillende manieren om ermee in de wereld te staan, geproduceerd door Manon Bovenkerk, NearBy Film. Daarnaast werkt ze samen met Olivia D'Cruz en Belangtelon Initiative voor Noorderlicht Gallery aan een doorlopend project over extractie.
Tijdens ECHO vertelt ze over haar praktijk en neemt ze het publiek mee hoe ze groenten inmaakt.
Karolien van Teijlingen
Karolien van Teijlingen is sociaal geograaf en universitair docent aan de Radboud Universiteit. Haar onderzoek richtte zich op de politieke ecologie van de winning van grondstoffen en alternatieven voor ontwikkeling in Latijns-Amerika, met name Ecuador.
Onlangs verlegde ze haar focus naar de politiek van klimaatverandering, de energietransitie en vragen over klimaatrechtvaardigheid in Latijns-Amerika. Ze is vooral geïnteresseerd in hoe het 'net-zero'-beleid, onderschreven door (voornamelijk westerse) overheden en bedrijven, leidt tot onteigening en extractie in nieuwe locaties van grondstofwinning. Ze blijft betrokken bij debatten over post-ontwikkeling, alternatieven voor ontwikkeling en voorstellen voor radicale sociaal-ecologische transformatie, met speciale aandacht voor Buen Vivir in Ecuador en Degrowth in Nederland. Naast haar onderzoek geeft ze cursussen op het gebied van politieke ecologie, milieurechtvaardigheid, klimaatpolitiek en wetenschapsfilosofie.
Marjolein Pijnappels
Marjolein Pijnappels is een onderzoeker, docent, ontwerper en verhalenverteller. Ze richtte platform wondermash op voor het co-creëren van toekomstverhalen voor een regeneratieve, gelijkwaardige en veerkrachtige wereld, gebaseerd op een deep ecology benadering. Ze heeft een Master in de mariene ecologie en was als onderzoeker onderdeel van de eerste twee Nederlandse onderzoeksprogramma's op het gebied van klimaatverandering, waar ze zich richtte op transdisciplinaire co-creatie van klimaatkennis. Als senior ontwerper en oprichter van information design studio Lakmoes heeft ze meer dan vijftien jaar ervaring in ontwerpen met complexe informatie, het creëren van toekomstscenario's, participatieve projecten en het geven van lezingen en workshops.
Marjolein doceert aan de Radboud Universiteit en de Royal College of Art in London.