POST

Van Oldenbarneveltstraat 63A, Nijmegen
Voertaal: Engels
Entree: €5.- excl. servicekosten, incl. één consumptie
Sprekers: Ilya Rabinovich en Vladlena Sandu
Moderator: Eef Veldkamp
Koop je ticket hier
Programma
19.00 Voorafgaande screening "The Feat" (43 min)
19.50 Inloop
20.00 Welkomstwoorden door Youri Appelo. Q&A tussen de evenementmoderator Eef Veldkamp en de tentoonstellingscurator Anna Bitkina
20.15 Presentatie door filmmaker Vladlena Sandu gevolgd door Q&A
20.50 Pauze
21.00 Presentatie door kunstenaar Ilya Rabinovich gevolgd door Q&A
21.35 Drankjes / nabespreken
22.00 Einde
Op donderdag 16 november organiseert Platform POST een verdiepende avond met de naam 'Echo.' Tijdens deze terugkerende avond schijnen mensen uit verschillende werkvelden hun licht op het thema van de tentoonstelling. In The Feat is Mikhail Tolmachevs meerkanaals video-installatie (met de gelijknamige titel) te zien waarin hij door de staat gelegitimeerde en gesanctioneerde vormen van geweld uitdaagt. Dit doet hij door militaire geschiedenissen die in musea worden gepresenteerd aan de orde te stellen.
Tijdens deze editie van Echo zal er worden stilgestaan bij de beeldtalen en verhalen van recente en hedendaagse oorlogen, maar ook op de manier waarop militaire geschiedenis wordt gepresenteerd in de publieke sfeer en in historische musea. De uitgenodigde sprekers zullen vertellen over de analyse en interpretatie van militaire documenten en processen die zijn ontwikkeld voor militaire propaganda, nationale identiteit en geschiedschrijving. Het evenement zal ingaan op de vraag hoe een dergelijke analyse ons kan helpen een veiliger, minder antagonistische, niet-gewelddadige en redelijkere toekomst voor te stellen.
Ilya Rabinovich
Ilya Rabinovich emigreerde met zijn gezin naar Israël in 1973. Hij studeerde in 1994 af aan de afdeling fotografie van de Bezalel Art and Design Academy in Jeruzalem en behaalde een BFA in 1994. Vervolgens nam hij van 1998 tot 1999 deel aan de Rijksakademie in Amsterdam, en sinds 2000 woont hij in Amsterdam. De artistieke projecten van Ilya Rabinovich zijn sinds 1994 tentoongesteld in musea, galeries en kunstcentra. Enkele tentoonstellingen zijn onder meer het Amsterdam Museum in 2020, Het Israëlische Centrum voor Digitale Kunst in 2015, en het Museum Katharinenhof in Kranenburg, Duitsland, in 2013.
Sinds 2008 werkt hij aan het project "Museutopia", dat contextueel en fotografisch onderzoek van etnografische en historische musea omvat. De eerste fase vond plaats in Moldavië, terwijl de daaropvolgende delen gericht waren op militaire en Israëlische etnografische musea. Zijn werk onderzoekt hoe hegemonistische verhalen over de Israëlische identiteit en verbondenheid worden overgebracht door de presentatie van belangrijke artefacten. Tegelijkertijd benadrukt het werk van Rabinovich het uitwissen van de Palestijnse culturele identiteit als gevolg van een gebrek aan referentie-informatie en een nadruk op materiële cultuurartefacten.
Vladlena Sandu
Vladlena Sandu, geboren op de Krim, studeerde aan de Rodchenko Kunstschool in Moskou en aan de regiefaculteit van de Russische Staatsuniversiteit voor Cinematografie (VGIK). Haar studentendebuut, de korte film Kira, ontving de juryprijs bij Kinotavr in 2015, evenals prijzen voor beste regie en cinematografie op het VGIK International Film Festival 2015. Sandu studeerde af met de korte documentaire Holy God (2016), die prijzen won op verschillende nationale filmfestivals.
De belangrijkste onderwerpen waarmee Sandu werkt zijn oorlogstrauma, generatietrauma onder dictatuur, Sovjet- en post-Sovjet-Russisch kolonialisme, kinderen onder regime en oorlog, mensenhandel en mensenrechten. Al deze onderwerpen houden verband met haar persoonlijke geschiedenis en worden behandeld vanuit mijn intieme en artistieke perspectief. Aan het begin van de Russische oorlog tegen Oekraïne ontsnapte ze uit Rusland waar zij niet vrijelijk kon werken aan haar artistieke projecten over haar ervaringen met het regime. Nu woont en werkt ze in Amsterdam.