Arnhem
Symbiosis Series #1
Symbiose (Sym-samen, bio-leven) - sɪm.baɪˈəʊ.sɪs - is een relatie tussen mensen of organisaties die in gelijke mate van elkaar afhankelijk zijn, of twee soorten dieren of planten die voor elkaar de voorwaarden bieden die nodig zijn voor voortbestaan (Cambridge Dictionary).
Meer dan een miljard jaar geleden at de ene soort bacterie de andere op - of probeerde hij dat tenminste. Door dit trauma te overleven (de een at de ander op), werd de prooi een permanente gast in de vloeibare, beschutte, voedselrijke omgeving van het lichaam van het roofdier. De kleinere bacteriën pasten zich aan om voedsel en zuurstof om te zetten in chemische energie voor de grotere bacteriën. Door DNA-segmenten te verwisselen, fuseerden de twee bacteriën uiteindelijk tot een enkele, onafscheidelijke, complexe cel. Dit ultieme partnerschap is de voorouder van al het meercellige leven op aarde, inclusief onze eigen soort. Deze afstammelingen van bacteriële voorouders liggen aan de basis van elke cel in ons lichaam.
Dit proces kennen we nu als symbiose, wat verwijst naar een langdurige ecologische uitwisseling tussen verschillende organismen of soorten die dicht bij elkaar leven en waar een of meerdere soorten van profiteren.
Met de SYMBIOSIS SERIES, gecureerd door Fenne Saedt, biedt POST kunstenaars ruimte, middelen en ondersteuning om te experimenteren en nieuw werk te maken. De kunstenaars worden op verschillende manieren gestimuleerd om met elkaar te interacteren, vergelijkbaar met het natuurlijke proces van symbiose. Het gaat om een interactie waarbij uitwisseling en samenwerking mogelijk zijn en waarbij de individuele praktijken worden hervormd. De geselecteerde kunstenaars verschillen soms wat betreft het gebruikte medium of conceptuele uitgangspunten, waardoor de tentoonstelling meer een visuele dialoog oplevert. Andere keren zijn hun praktijken meer op elkaar afgestemd, waardoor de tentoonstelling zelf één geheel zou kunnen worden.
Het staat de kunstenaars vrij om te experimenteren, onderzoek te doen en hun modus operandi te veranderen. Het is een gezamenlijk proces waar kunstenaars die elkaar voorheen niet kenden ideeën of werkmethoden met elkaar uitwisselen en de krachten bundelen. De tentoonstellingen binnen deze reeks leiden vaak tot levendige, wilde, grootschalige werken die sprankelen van energie.
Voor de eerste SYMBIOSIS SERIES hebben Natalia Jordanova en Alexandra Martens Serrano elkaar ontmoet tijdens een tiendaagse werkperiode in de tentoonstellingsruimte. Beide kunstenaars onderzoeken hoe taal kan functioneren als overdracht van culturen. Is de voorspelling van een waarzegster net zo nauwkeurig als de 'feitelijke' informatie die in geschiedenisboeken wordt overgedragen? Beiden zijn geïnteresseerd in fenomenen als het in kaart brengen en overbrengen van informatie, constructies en rasters, en werken met een verscheidenheid aan media: van schilderijen met gesmolten krijtjes tot een sculptuur gemaakt van refurbished iPhones.
Ze werken met technologie als bemiddelaar en vragen zich allebei af wat het betekent om tegenwoordig mens te zijn. Hun deelname aan SYMBIOSIS SERIES bleek een zoektocht te zijn waarin veel overeenkomsten tussen hun praktijken en interesses werden gevonden.