Nijmegen
Workshop Soil Life Labour Technology
Van Oldenbarneveltstraat 63A, Nijmegen
Voertaal: Engels
Entree: €5,- exclusief servicekosten, inclusief één consumptie
Studenten: €2,50 exclusief servicekosten, inclusief één consumptie
(Kortingscode: student)
Koop je ticket hier
Wat gebeurt er in de grond onder onze voeten? Welke wezens wonen en werken in de grond? En hoe kunnen we deze kruipers, microben en schimmels die in de grond leven leren kennen?
Kunstenaars Christine Hvidt en Špela Petrič richten zich op deze vragen in de workshop Life Soil Labour Technology. De workshop vindt plaats te midden van de tentoonstelling Soil Life. In deze tentoonstelling deelt Platform DIS in samenwerking met verschillende kunstenaars – waaronder Christine Hvidt – nieuwe manieren van leren, voelen, doen en regenereren met de bodem en het bodemleven.
Tijdens de workshop zullen deelnemers de complexe netwerken van wezens die in de grond leven en werken onder de loep nemen om een beter begrip te krijgen van de invloed van mensen op het bodemleven. Deelnemers worden uitgenodigd na te denken over hun relatie met de bodem waarmee ze leven door te ruiken aan de grond, te luisteren naar diens geluiden, gesprekken te voeren over tuin- en landbouw en te speculeren over de levens van de wezens die in onze bodem leven.
Špela Petrič (SL, 1980)
Špela Petrič is een Sloveense mediakunstenaar met een achtergrond in de natuurwetenschappen. In haar artistieke praktijk combineert ze biomedia-technieken met performativiteit waarmee ze relaties tussen verschillende (niet-menselijke) lichamen creëert. Deze relaties onthullen de fundamenten van onze (bio)technologische samenlevingen en stemmen tegelijkertijd tot nadenken over alternatieven. Terwijl ze werkt aan een egalitair en kritisch discours tussen de professionele en publieke sfeer, probeert ze artistieke experimenten te visualiseren die relevante vragen oproepen voor de antropologie, psychologie en filosofie. Ze breidt haar artistieke onderzoek uit met kunst- en wetenschap workshops die gewijd zijn aan het informeren en sensibiliseren van het geïnteresseerde publiek, met name jongere generaties. Petrič heeft verschillende prijzen ontvangen, zoals de White Aphroid voor uitzonderlijke artistieke prestaties (Slovenië), de Bioart and Design Award (Nederland) en een Award of Distinction bij Prix Ars Electronica (Oostenrijk)
Christine Hvidt (DK/NL, 1989)
Christine Hvidt is een Deense multidisciplinaire kunstenaar gevestigd in Nederland en Denemarken met een brandend hart voor de eigenaardige levensvormen en 'vreemder-dan-menselijke' intelligenties die de aardse ecologieën bewonen. Christine herpositioneert de 'mens' binnen de rizomatische verwikkeling van de algehele levensgemeenschap en verkent de omstandigheden voor respectvolle, nederige en intieme verbindingen met de ruimtes waarin we ons bevinden, onze medebewoners en de complexe onderlinge afhankelijkheden van het leven. Deze verbindingen worden gemaakt door op belichaming- en technologie gebaseerde artistieke situaties en experimenten die zich situeren tussen poëzie, kunst, onderzoek, wetenschap, technologie, bioakoestiek, performance, audio(visueel)- en relationeel werk met ecosystemen en het leven daarin. Christine heeft een BA in Art and Technology (Aalborg University, DK) en een MA van de Artscience Interfaculty (Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten, Den Haag, NL).